Overprikkeld…

Blog Hooggevoeligheid – februari 2017

Het valt je vandaag erg zwaar om naar school te gaan. Van tevoren geef je al duidelijk aan dat je niet wil. Je bent erg moe en je ziet heel bleek. Het is de derde donderdag in december. Een maand vol extra prikkels. Enerzijds geniet je ontzettend van de gezelligheid, het knutselen, alle feestjes en natuurlijk de cadeautjes, maar tegelijkertijd is het teveel voor je. Je slaapt onrustig en je kunt ’s morgens amper je bed uitkomen. Ik twijfel of ik je een dagje thuis zal houden, even uitrusten en zo min mogelijk prikkels en dan morgen weer naar school, of dat ik je wel laat gaan en morgen thuis hou zodat je een lang weekend hebt. Dat geeft me dan gelijk de kans om met juf te bespreken dat je na een schoolperiode van ongeveer 4 a 5 weken vaak opgebrand bent en een dagje thuis dan bijna noodzakelijk is. Ik besluit voor de laatste optie te gaan en vertel aan jou dat we met juf gaan bespreken hoe moe je bent en dat het heel fijn zou zijn als je morgen thuis kunt blijven. Je vindt dit goed en vertrekt rustig met papa naar school.

Ik ben druk aan het werk als mijn telefoon rond 11.00 uur gaat. In beeld zie ik het nummer van school verschijnen. Mijn hart begint sneller te kloppen, er zal toch niet iets ergs gebeurd zijn?! Ik neem op en hoor de stem van juf aan de andere kant van de lijn. Het gaat niet goed met je. Je zit al de hele ochtend stilletjes en af en aan huilend bij juf aan de instructietafel. Juf zegt dat het haar hart breekt om te zien hoe je aan het knokken en worstelen bent om je te focussen op de les en de opdrachten, maar het lukt je gewoon niet. Ze vraagt mij wat we kunnen doen. Ik bedank haar voor haar telefoontje en voor het feit dat ze jou zo goed ziet. Ik weet dat je op bent en even voel ik een steek in mijn hart omdat je toch naar school heb gestuurd. Ik sluit mijn computer af en zeg tegen juf dat ik je kom ophalen. Dat je op dit moment rust nodig hebt om weer een beetje op te kunnen laden voor het staartje van de maand. Juf zegt dat ze het helemaal met me eens is en dat het haar heel verstandig lijkt dat je lekker naar huis gaat.

Als ik op school aankom zit je op een bankje op de gang met je jas al aan op mij te wachten. Je kijkt stilletjes voor je uit. Ik loop naar je toe en je duikt in mijn armen. Je bent spierwit en je fluistert dat je het echt hebt geprobeerd. Ik houd je stevig vast en zeg dat ik dat weet. Juf komt even naar de gang en vertelt nog een keer hoe je bij haar aan tafel zat. Ik zie de emotie in haar ogen en ik bedank haar nogmaals. Ik weet dat het lang niet op elke school zo gaat en het feit dat jij zo erkent wordt in wie je bent en wat je nodig hebt, maakt mij zo dankbaar. Ik vertel aan juf dat ik vanmorgen al zag dat je op was, maar dat ik dacht dat je vandaag misschien nog wel zou redden. Ik vertel wat wij gedurende de maand zien gebeuren en hoe nodig je het soms nodig hebt om even een dag thuis te blijven om weer op te laden. Juf is een en al begrip en je krijgt alle ruimte om op die dagen thuis te blijven.

Ik neem je mee naar huis en leg je lekker op de bank met je kussen en een dekbed. Je ontspant zichtbaar en je zegt nog een keer dat je het echt hebt geprobeerd, maar dat je zo moe bent dat je gewoon niet meer kunt nadenken. Ik aai over je haren; terwijl ik even de tranen achter mijn ogen voel branden omdat ik jouw strijd zo duidelijk voel. Tegelijkertijd ben ik vol bewondering over hoe goed je kunt verwoorden wat er in jouw lijf en hoofd gebeurt. Ik antwoord dat ik dat weet en dat het goed is.

Ik stop je lekker toe en zie hoe jij je meer en meer begint te ontspannen; even geen gedachten, drukte of verwachtingen. Gewoon rust.

4 reacties op ‘Overprikkeld…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s