De driftbuien van een hooggevoelig meisje

Eigenlijk heb ik altijd al geweten dat jij een heel gevoelig meisje bent. Als baby was je al op sommige momenten heel onrustig. Na een dag visite of een dagje uit huilde je veel en sliep heel moeilijk in. Nu weten we dat je eigenlijk overprikkeld was.

Toen we hier een patroon in zagen, zijn we de dagen anders gaan indelen. Na een dagje dierentuin gingen we lekker naar huis, in plaats van nog ergens een hapje eten. Naarmate je ouder werd, gaf je steeds beter (non-verbaal) aan dat je behoefte had aan rust en ruimte voor jezelf. Ik zie je nog zitten in de box, je was toen 10 maanden oud, met je rug naar alle mensen toe die op dat moment bij ons op verjaardagsvisite waren.

Ondanks dat je steeds beter kon laten zien waar je behoefte aan had, kon je dit verbaal nog niet voldoende duidelijk maken. En dit frustreerde jou enorm. Dit resulteerde in enorme driftbuien. Niet een van 5 minuten; even gillen op de grond en dan weer verder. Nee een driftbui bij jou duurde soms wel een uur. Een uur van gillen, om je heen slaan en jezelf slaan of bijten. En dit soms wel drie keer op een dag. Ook s nachts kwamen deze buien weleens voor. Stond ik daar midden in de nacht, inmiddels hoogzwanger van jouw broertje, op de gang met een meisje dat volledig onbereikbaar was. Het enige wat tijdens dat soort buien hielp, was bij je blijven maar je vooral niet aanraken. Gewoon op afstand bij je gaan zitten en niks zeggen. Af en toe maakte ik dan oogcontact en deed ik mijn armen open om jou te laten zien dat je bij mij kon komen als je daar zelf klaar was voor. De eerste paar keren schudde je dan wild met je hoofd en rende je heen en weer. Ik bleef dit volhouden en uiteindelijk kwam je bij mij in mijn armen en kwam alle spanning eruit. Soms zat je wel minutenlang bij mij op schoot te huilen. En het enige wat ik kon doen was je haartjes aaien en je heel stevig vasthouden. Daarna was je helemaal uitgeput.

Soms kon ik, achteraf, wel herleiden waar zo’n bui vandaan kwam. Maar heel vaak ook niet. Het enige wat ik zeker wist, was dat er zoveel in jouw hoofdje zat wat je nog niet goed genoeg kenbaar kon maken. En nu weet ik dat je toen al last had van alle prikkels die je op een dag te verwerken had en eigenlijk gewoon vol zat. Meestal volgde er na zo’n dag met driftbuien dan ook een wat rustigere periode. Het pannetje was weer even geleegd.
Deze buien kostten niet alleen jou, maar ook mij heel veel energie. Ik was zo moe en ik maakte me zorgen over hoe het moest gaan als jouw broertje eenmaal geboren was. Was ik dan eerst ’s nachts een uur bezig met jou om vervolgens daarna een voeding te moeten geven?! Ik wist niet hoe ik dat vol zou gaan volhouden. Wat het extra ingewikkeld maakte, was dat ik de enige was bij wie je rustig werd als je eenmaal zo’n driftbui had.
Wat al snel bleek, was dat de komst van jouw broertje een grote rol speelde in jouw onrust. Tuurlijk wisten wij wel dat dit een enorme verandering voor jou was. We hebben jou hier ook zo goed mogelijk op voorbereid. Maar we wisten niet dat deze verandering zóveel met jou deed. Toen hij eenmaal geboren was, leek er een soort rust over jou te komen en de driftbuien werden aanzienlijk minder.

Het feit dat je ook steeds beter kon praten en kon verwoorden waar je behoefte aan had, heeft ook enorm geholpen. We hebben jou hier ook in gestimuleerd. Hoe vaak ik wel niet tegen jou heb gezegd; “ je mag boos zijn, maar ik wil niet dat je met spullen gooit.” “Probeer mij eens te vertellen wat er is. “Langzaam leerde jij om ons te zéggen waar je boos of verdrietig over was en konden we samen over een oplossing nadenken.

En zo doen we het van de dag nog steeds, alleen ben je inmiddels heel goed in staat om zélf over een oplossing na te denken.

2 reacties op ‘De driftbuien van een hooggevoelig meisje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s